Od zespołu redakcyjnego
Witamy w WCWI! Nie ma takich samych portali, nie ma nawet podobnych - a jego zawartość to wspólny wysiłek poniesiony przez grupę zapaleńców i do tego przekazany wędkarskiej społeczności zupełnie gratis. Jeśli znalazłeś czego szukałeś - napisz o tym na forum lub w komentarzu.
     * Istniejemy od 26 lipca 2001 r. * To już 4471 edycja WCWI! *
Advertisement
 
Interaktywnie na WCWI
Start
Trybuna Ludu
System Forów
Galeria fotograficzna
Linkownia
Tablica ogłoszeń
Przewodnik po portalu (FAQ)
Katalog główny artykułów
Start
Formy dziennikarskie i literackie
Wędkarz i ekosystem
O rybach dla wędkarzy
Metoda spinningowa
Metody gruntowe
Wędkarskie obsesje
Sztuczna muszka
Politechnika wędkarska
Wielki Informator WCWI
Turystyka wędkarska
Wędkarskie Kroniki
Start arrow Metody gruntowe arrow Zanęty w metodach gruntowych arrow Niezbędnik zanętowy - przegląd
   
 
Niezbędnik zanętowy - przegląd Drukuj E-mail
Metody gruntowe
Zanęty w metodach gruntowych
Napisał(-a) Piotr Strzałkowski *Peter*   
dnia 02.02.2005

Ostatnio przejrzałem większość artykułów WCWI i po dłuższym zastanowieniu postanowiłem zebrać do "kupy" wszystkie przepisy na ciasta, zanęty, przynęty i kulki proteinowe jakie znalazłem w portalu. Dodałem też parę rzeczy od siebie. Na razie część pierwsza, czyli zanęty

Ogólnie o zanętach
Podstawowe składniki zanęt to: baza, wypełniacze i składniki smużące, pobudzające, zapachowe i smakowe. Podstawowe i wypełniacze powinny stanowić około 2/3 całości zanęty. Pozostała część to dodatki smakowe, pobudzające, zapachowe i ruszające czyli wszelkie robaki.
Do składników podstawowych (bazy) możemy zaliczyć bułkę tartą, suchary mielone, czy mocno wysuszony chleb.
Wypełniacze to nic innego jak glina, żwir, piasek, ziemia z kretowiska, mąki kukurydziane, jęczmienne, kasze kukurydziane, manna.
Składniki smużące to mleko w proszku, torf, kreda, mączka mięsno kostna.
Pobudzajace - to mielone siemię lniane, płatki owsiane, mielone konopie, otręby pszenne, słonecznik mielony, arachid, coco belge.
Do zapachowych zaliczymy wszelkie olejki i naturalne dodatki, jak koper włoski, kminek, wanilia, kolendra, nostrzyk i kozieradka.
Smakowe - to takie jak cukier puder, biszkopty mielone, przyprawa piernikowa, mielone gożdziki, melasa,kakao.
I dodatki - jak woda z łowiska, białe robaki, ochotka, kompościaki. I z tego wszystkiego można spokojnie komponować zanęty. Np: na leszcza

• bułka tarta - 3 szklanki
• kaszka kukurydziana - 2 szklanki
• otręby pszenne - 2 szklanki
• płatki owsiane błyskawiczne - 1szklanka
• konopie mielone i wyprażone - 1szklanka
• kminek lub olejek
• obciążenie zależnie od głębokości łowiska.

I jeszcze jedno. Ważny jest też kolor zanęty. Jasnej zanęty nie kładziemy na ciemnym podłożu jak i odwrotnie - odstrasza ryby.

Zanętowe przepisy

--=1=--
Łatwy w przygotowaniu i tani przepis na liny, karasie i karpie.

Do przygotowania zanęty potrzebujemy:
- tania zanęta bazowa (najlepiej "Karaś, Lin" lub "Karp"),
- dwie puszki kukurydzy spożywczej,
- 0,5 kg płatków owsianych.

Zanętę wsypujemy do wiadra. Odsączamy sok z 2 puszek kukurydzy. Wszystko mieszamy nie zapominając o dodaniu płatków owsianych i odsączonej kukurydzy. Następnie wystarczy całą masę przetrzeć przez sito, aby dobrze pracowała w wodzie. Można oczywiście dodać do tego jakiś atraktor zapachowy. Aby wyniki połowu były jeszcze lepsze polecam na przynętę kukurydze firmy "Pescaviva" o zapachu wanilii.

--=3=--
Dobra i sprawdzona zanęta na karpia. Najlepsza przy metodzie gruntowej (bez spławika) podawana procą.

- 4 części grubo mielonej jasnej bułki tartej
- 2 części mąki kukurydzianej
- 1 część biszkoptu
- 1 część makuch kukurydziany
- 1 część PV-1
- 1/2 części płatków ziemiaczanych
- 1/2 części kukurydzy konserwowe
Na przynetę najpewniejsza będzie kanapka ziarnko kukurydzy + dżdżownica.
--=5=--

- 30% bułki tartej
- 20% sucharów
- 15% płatków kukurydzianych
- 10% siemienia lnianego
- 5% wiórków kokosowych, mąki kukurydzianej, kleiku ryżowego,
- 4% anyżu lub kopru
- 1% soli

--=7=--

- 30% bułki tartej
- 20% ugotowanej kaszy manny
- 20% otrąb prażonych na patelni
- 10% słonecznika
- 10% cukru pudru
- 5% kaszy kukurydzianej
- 5% płatków owsianych
- 2% goździka
- 1% wanilii

--=9=--

- 30% tartej bułki
- 20% biszkoptu
- 10% siemienia lnianego, cukru pudru, mąki kukurydzianej
- 5% słonecznika, wiórków kokosowych, kolendry, płatków owsianych

--=11=--
Super zanęta na lina

- bułka tarta 0,2 kg
- kasza kukurydziana 0,2k g
- płatki owsiane górskie 0,2 kg (zmielone)
- wiórki kokosowe 0,2 kg
- kolendra 10 g
- zapach waniliowy 1 łyżeczka
- kasza manna 0,2 kg
- 1/2 puszki przetartej przez sito kukurydzy
- opcjonalnie atraktor na lina lub płoć (w/g wskazań na etykiecie)

--=13=--
Zanęta leszczowa. Szczególnie nadaje się do koszyczka na rzece

Zanęta (proporcje na dobę łowienia dla jednej osoby) składa się z następujących komponentów:
- 1,5 szklanki pęczaku
- 1/2 opakowania makaronu gwiazdek, polecam Malmę,
- 2 ząbki czosnku,
- czosnek granulowany,
- płatki jęczmienne 4-5 paczek.

--=15=--
Sprawdzona zaneta na sumiki amerykańskie

Do zanęty najlepiej użyć kociej karmy o smaku wątróbki z dużym dodatkiem posiekanych czerwonych robaków. Nawet na kilkugodzinna zasiadkę nie potrzeba więcej niż 2 kg zanęty. Zanętę wrzucać w kulach wielkości orzecha włoskiego w prostokąt o wymiarach 3x2 m, przy czym na początku wrzucać około 20% przygotowanego specjału, resztą donęcać co jakiś czas.

--=17=--

- Super Feeder -Lorpio 1 op.
- 0.5 op bułki tartej prażonej
- 2 szklanki płatków kukurydzianych (mielonych)
- 1 szklanka słonecznika łuskanego (własnoręcznie wyprażyć i zemleć! )
- 0.5 szklanki konopii prażonych (własnoręcznie wyprażyć i zemleć!)

--=19=--

- 1op."Płoć" lub "Płoć duża"- Lorpio -" Super"
- 0.5op.wspomniana wyżej "Płoć"- Lorpio -"extra"
- Kasza kukurydziana gotowana (1 szklanka suchej)
- 1 szklanka konopi praż.
- 1 szklanka Cocco - Belge
- 0.5 op.Roach (Marcel Van Den Eynde)
- kolorowe chlebki belgijskie (na okrasę , ale dopiero po przetarciu przez sito)
- 0.5 op klej Lorpio
- 2 op. casterów
- 1op.robaków barwionych
- 0.5 puszki kukurydzy
- żwir

--=2=--
Ta zanęta nie jest już ani tania ani najprostsza w przygotowaniu. Jest za to idealna do połowu dużych ryb.

Do przygotowania zanęty potrzebujemy:
- dobrej zanęty bazowej,
- kukurydzy,
- pszenicy lub pęczaku,
- konopii
- białych robaków.

Do nawilżonej i przetartej przez sito zanęty dodajemy wraz sokiem kukurydzę, pęczak lub pszenicę, konopie i trochę bialych robaków. Na koniec możemy dodać jeszcze jakiś atraktor zapachowy: kozieradka, wanilia lub tuti-fruti w zaleznosci od rodzaju ryb jakie dominuja w lowisku. Taka zanęta jest bardzo dobra w łowiskach gdzie są duże ryby, ale drobnica nie pozwala im dostac się do przynęty. W tym przypadku zanęta szybko nasyci małe ryby a nam zostaną same duże karpie itd. (w zaleznosci od lowiska). Na przynętę w takim zestawie możemy założyć białego robaka i np. kukurydzę. Taka kanapka prezentująca się tuż nad dnem powinna ładnie zachęcać nasze okazy.
--=4=--

Bardzo tania i często skuteczna na niektórych lowiskach (latem)

Rozmoczony chleb, wymieszany z płatkami owsianymi i zaprawiony czosnkiem. Do tego puszka kukurydzy i zanęta na leszcza, płoć i lina gotowa.

--=6=--

- 40% tartej bułki
- 10% ugotowanej kaszy kukurydzianej
- 15% biszkoptów
- 10% słonecznika
- 10%płatków owsianych
- 7% cukru
- 5% mąki kukurydzianej
- 3% przyprawy do piernika

--=8=--

- 40% tartej bułki
- 20% biszkoptu
- 20% mąki pszennej
- 20% kaszy kukurydzianej
- 5% anyżu i pestek z dyni

--=10=--

- 40% bułki tartej
- 20% mąki kukurydzianej, biszkoptu
- 5% pestek z dyni, zmielonych konopi, mleka w proszku
- 3% otrąb
- 2% płatków owsianych

Do opisanych zanet: 5, 6, 7, 8, 9, 10 dla lepszego efektu podczas łowienia można dodać kupioną zanętę bazową.

--=12=--
Zanęta karasiowa. Sprawdzona polecam!

- leszczowa baza zanętowa - 2 kg
- śrutka piernikowa - 1 kg (można zmielić w maszynce do mięsa)
- płatki owsiane - 40 dag
- gruba kaszka kukurydziana - szklanka
- gruba kaszka arachidowa - szklanka
- litr białych robaków zanętowych

--=14=--
Kolejna zaneta na liny...

- 6 kg otręby pszenne
- 4 kg tłuczone surowe ziarno kukurydzy (jeszcze odsiewam i daję najdrobniejsze)
- 3 kg bułki tartej

--=16=--
Szczególnie sprawdzala się przy połowie płoci

- Płoć - Lorpio (Super) – 0.5 op
- bułka tarta (wyprażona)-0.5 kg.
- kilka słodkich sucharów (zemleć)
- 2 szklanki zmielonych płatków kukurydzianych.
- 1 szklanka konopii prażonych
- 1/3 szklanki coco-belge
- 2/3 szklanki słonecznika łuskanego lub w łupinach (wyprażonego i drobnozmielonego)
- anyż 1op. (Dragona np. lub 1/3 Marcela)
- dodatki mięsne (jokers lub pinki lub białe)

--=18=--

- 2 kg mokrej gliny przetartej przez sito (glinę wcześniej nakopać)
- 0,5 op. Płoć z serii Extra firmy Lorpio (fioletowe op.)
- 1 szklanka konopi praż.
- 1 szklanka coco belge
- klej Lorpio
- 2 op. robaki białe lub barwione
- 1 op. castery
- kolorowe chlebki belgijskie (na okrasę , ale dopiero po przetarciu przez sito)
- jako zapach może być kolędra(2 op. miel) lub Gardonix-Sensas -1/4 op.

--=20=--

Aby uzyskać zanętę bazową nalżey zmielić kilka bułek później je sprażyć, następnie zmielić kupione suchary. Wyjdzie nam ok. 1,5 kg zanety bazowej. Do niej dodajemy:
- 1szkl. kaszy / mąki kukurydz.
- 1szkl. konopi praż.
- 1szkl. zmiel siemienia lnianego
- 1szkl. coco belge
- 1szkl. biszkoptu
- klej Lorpio lub zmielone drobno płatki owsiane.
- żwir lub glina
- zapach do wyboru np. Vanilia - 1op.
- robaki, kastery.

--=21=--
Składniki z których można skomponować świetną zanętę karpiową

bułka tarta - to podstawowy tani komponent bazowy z pewnością znajdujący się w każdej kupowanej gotowej zanęcie, dlatego nie zalecałbym dodawania go do nich, choć jest to wysokoenergetyczny węglowodanowy składnik doskonale nadający się do wytwarzanych całkowicie przez siebie zanęt, ale bez przesady do 25% dobrze zmielonej.
herbatnik mielony - słodki wysokokaloryczny składnik zaliczany do podstawowych, dodawany do zanęt karpiowych w stosunkowo niedużych ilościach do 15% lekko ją przyciemniając.
wafel mielony - biały węglowodanowy, wysokoenergetyczny składnik zlepiający dodawany w zanętach do koszyków i sprężyn, ostrożnie w niewielkich ilościach do 15%.
śruta sojowa - wysokobiałkowy dobry składnik zanęt karpiowych, uatrakcyjnia zanętę, mogący stanowić do 25% zawartości.
makuchy słonecznikowe, konopne i lniane - są to wytłoki po procesie uzyskiwania oleju z ziaren. Kupowany w sprasowanych plastrach, należy połamać na drobne kawałki i zmielić. Doskonały dodatek smakowy, wysokoenergetyczny, białkowy, natłuszczający, wzmagający pracę kul zanętowych. Zmielony doskonale uatrakcyjnia zanętę, dobrze komponuje z wieloma składnikami, ale dodawać ostrożnie do 15%, gdyż ma mocno sycące właściwości. Dobry dodatek do przynęt i to stosowany w większych ilościach, śmiało do 25%. W Polsce niestety osiągalny są jedynie makuchy lniane.
makuch kukurydziany - składnik wysokoenergetyczny, silnie natłuszczający, wzmagający pracę kul zanętowych, dodawać ostrożnie do 15%.
otręby pszenne prażone - silnie napowietrzający spulchniający środek, przyspieszający rozpad kul zanętowych. Można nimi osuszyć przemoczoną zanętę. Stosuję do około 10%.
otręby kukurydziane - mają podobne działanie do otrąb pszennych, ale można dodawać je w ilościach nawet do 20%.
płatki owsiane - dobry składnik energetyczny dodawany do zanęt nie tylko karpiowych i do wyrobu przynęt. Osusza zanętę ułatwia jej spajanie.
kasza kukurydziana - spulchnia zanętę, ogranicza zlepianie składników, energetyczny komponent. Również spore zastosowanie w różnego rodzaju przynętach.
kasza gryczana palona - po uprażeniu dobry komponent dodawany do 10% do zanęt, służący również jako dodatek do przynęt.
bób - bardzo dobra przynęta na duże karpie. Ususzony i zmielony może służyć również jako składnik do zanęt, ale ostrożnie bo jest silnie sycący. Wysoko proteinowy i węglowodanowy produkt z zawartością amylaz, lekko natłuszczający.
kartofle - od wieków stosowany jako zanęta i doskonała przynęta na duże egzemplarze. Stosowany w różnych postaciach, zawsze bardzo ceniony.
ziarno kukurydzy - chyba najbardziej popularna przynęta i zanęta spotykana nad wodą. Można stosować konserwową z puszki, ale znacznie lepsze wyniki osiąga się stosując gotowane ziarno kupione na wagę na targu.
biszkopt mielony - doskonały dodatek wysokoenergetyczny nadający zanęcie puszystość. Bardzo często korzystam z zalet tego produktu dodając nawet do 30% całej objętości.
piernik mielony - ciemny, na miodzie, zawierający wiele ziół, mocno słodki, przyciemnia zanętę, bardzo cenny komponent. Nie należy jednak przesadzać, stosować do 10%.
coco belge - składnik spulchniający, zwiększający apetyt, polecany do zanęt wysokobiałkowych, dodawać do 15%.
kopra - występuje jako coprah melasa, słodka wspomaga trawienie dodawać do15%. Można łączyć z zapachem migdałów i orzechami.
orzech arachidowy prażony - składnik natłuszczający, zapachowy, wysokokaloryczny stosować do 10%.
karmel - zapach można łączyć z innymi jak orzechy, migdały i czekolada oraz ser, kopra czy miód.
mieszanka czekoladowa - bardzo dobry dodatek do zapachów słodkich i owocowych. Przyciemnia zanętę, stosować poniżej 10%.
migdały - silny specyficzny zapach stosować do 5%, a mielone migdały do 10%. Dobrze komponuje z zanętami słodkimi.
pistacje - niektórzy stosują wręcz bezpośrednio jako zanęta i przynęta. Ze względu na twardość produktu stosuję ją jako zmielony dodatek zanętowo - przynętowy, ale rzadko.
zanęta granulowana - kupowana w sklepach wędkarskich jest mięsna w różnych smakach, tonąca, podawana procą, daje bardzo dobre efekty.
sucha karma zwierzęca - jest pływająca. Stosuje się wołowinę lub wołowinę z kurczakiem. Z dziurką ma zastosowanie jako przynęta i zanęta przy łowieniu metodą powierzchniową. Pozostała, zmielona służy jako komponent zanętowy i przynętowy, dodawany nawet w 30%.
robaki - rosówki, czerwone robaki, dendrobena, białe robaki są doskonałą przynętą, a białe i posiekane czerwone robaki doskonale nadają się jako dodatek do zanęty. Białe robaki przyspieszają rozpad kul zanętowych.

--=22=--

Jako zanety bazowej uzywam :
- bułka słodka tarta 25%
- suchary słodkie dietetyczne mielone 25%
- biszkopt mielony 20%
- herbatnik mielony 15%
- wafel mielony 15%
Do tego dodajemy :
- coco belge 6 do 7%
- coprah melasa 6 do 7%
- orzech arachidowy prażony 6%

--=23=--

Zanęta bazowa:
- bułka słodka tarta 25%
- suchary słodkie dietetyczne mielone 25%
- biszkopt mielony 20%
- herbatnik mielony 15%
- wafel mielony 15%

Dodatki:
- mieszanka czekoladowa 5%
- strawberry (truskawka) 6% można użyć tutti-frutti
- karmel łyżka na kg
- sok ananasowy lub brzoskwiniowy (z puszki) 5%
- rodzynki namoczone w mleku garść na 1,5kg
Zamiast rodzynek można dodać kukurydzę z puszki lub po trochu każdego z dodatków.

--=24=--

Zanęta bazowa:
- bułka słodka tarta 25%
- suchary słodkie dietetyczne mielone 25%
- biszkopt mielony 20%
- herbatnik mielony 15%
- wafel mielony 15%

Dodatki:
- piernik miodowy z bakaliami pokrojony w plastry wysuszony i zmielony 15%
- utarta gałka muszkatołowa (jedna na 1kg zmielonego piernika)
- szczypta mielonego cynamonu
- utarte 2 lub 3 goździki
- łyżeczka zapachu migdałowego
- copra melasa 5%

--=25=--

Zanęta bazowa:
- bułka słodka tarta 25%
- suchary słodkie dietetyczne mielone 25%
- biszkopt mielony 20%
- herbatnik mielony 15%
- wafel mielony 15%

Dodatki:
- piernik miodowy z bakaliami pokrojony w plastry wysuszony i zmielony 20%
- coco belge 6 do 7%
- copra melasa 6 do 7%
- brasem bream additive 5%
- mieszanka czekoladowa 3%

--=26=--

Zanęta bazowa:
- bułka słodka tarta 25%
- suchary słodkie dietetyczne mielone 25%
- biszkopt mielony 20%
- herbatnik mielony 15%
- wafel mielony 15%

Dodatki:
- soja 10%
- mielony makuch lniany 10%
- bób gotowany 10%
- kasza gryczana palona, prażona 5%
- makuch kukurydziany 10%
- kukurydza gotowana 10%
- płatki owsiane surowe 5%
Można dodać trochę utartej gałki muszkatołowej

Sprawdzonym dodatkiem jest kaszka kukurydziana, która można dodawac do każdej z wyżej opisanych zanęt.

Pominąłem wiadomości podstawowe np. o przecieraniu zanęty. Mam nadzieję, że takie rzeczy są dla wszystkich oczywiste.

Zebrał i opracował - peter

------------
Źródło: w niniejszym artykule wykorzystano istniejące przepisy z tekstów WCWI, głównie:
Liny cz. 1, Najlepsza zanęta, Zanęta karpiowa 1, Moje sposoby (zanęty), Zanęta karpiowa (3), Zanęty WCWI, Sprawdzona zanęta na liny, Jesień - pora na grubego leszcza, Domowe zanęty, Płociowe mikstury, Zanęta na wyrobisko.
A także materiałów publikowanych na innych stronach internetowych i własnych receptur autora.



Od Redakcji:Przegląd zanęt ma ułatwić poszukiwania odpowiednich receptur w zasobach WCWI. Dziękujemy autorom tekstów źródłowych.


Wybrane komentarze:

puzio:
Bardzo przydatne przepisy. Temat zanęt i ich przygotowanie to w światku wędkarski tabu. Szczególnie, jeśli chodzi o przygotowanie się do zawodów, bowiem każdy ma swoje pomysły i recepty i raczej trudno je dostać, szczególnie od wędkarzy z dużym stażem zawodniczym. Widzę ze jesteś odważny podając tych kilka przykładów na skomponowanie mieszanki. Oczywiście nie mam nic, naprzeciw, ale osobiście bałbym się o swoich pisać nie narażając się na krytykę, chyba, że są one spisane i potwierdzone przez wytrawnych łowców. Pozdrawiam.
wedkoholik:
Sławku , a czego tu się bać. Najczęściej każdy swoje przepisy osobiście gdzieś przetestował i skoro o nich napisał, to znaczy, że mu się sprawdziły. Mogło to być na konkretnym łowisku w konkretnych warunkach i w stosunku do konkretnego gatunku. Jakiekolwiek krytyki przepisów należy olać. Można wykorzystać dla siebie albo nie. Wolna wola, wolny wybór. Jednak należy się cieszyć, że ktoś przekazuje własne przepisy i wzbogaca naszą wiedzę.
Juko:
Bolek ma rację. Komuś coś sie niepodoba - jego sprawa, nie musi czegos stosować. Na pewno masz dużo mądrego do powiedzenia - czekam(y) na Twoje artykuły... pzdrw
Karson:
Swietny tekst! Zapisałem sobie wszystko na kompie i wypróbuję któryś z przepisów w najbliższym czasie. Gratuluję pomysłu i czekam na ciąg dalszy. Pozdrawiam
Taps:
Średnio się znam na zanętach i nęceniu.Na spławik lub gruntówke łowię w porywach 5 razy w roku. Ale widzę ,ze odwaliles kawał dobrej roboty! Na pewno wielu z tego skorzysta.
ralien:
Witam Dla mnie bomba!!! Takie kompendium wiedzy przyda się każdemu niezależnie od tego gdzie,w jakich warunkach i z jakim skutkiem stosowałeś te zanęty. Ja ze swojej strony bardzo za ten tekst dziękuję.
Argrabi:
Nareszcie zrobił ktos coś, co powinno zostac dawno zrobione. W potoku tak chętnie czytanych relacji, reportaży i felietonów ciężko odnaleźć rzeczy typowe poradnikowe. Może teraz ktos tak podraktuje teksty z innej działki:. np. jesienny spinning, lekko spinning, łowienie na DS-a????
wedkarz1964:
Wielkie dzięki Peter. 25.09 wybieram się na rybki. Na pewno sprawdzę któryś z przepisów. Jeszcze raz wielkie dzięki.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą pisać komentarze.
Prosze zaloguj się i dodaj komentarz.

Komentarze
Niezbędnik zanętowy - przegląd
Dodane przez tidzej5 w dniu - 2008-05-18 07:44:26
Co oznacza 'dodaj czosnek zaprawiony' :?

Powered by AkoComment 2.0!

 
 
 
Up Up
W portalu stosujemy pliki cookies w celach statystycznych. Korzystanie z witryny ze standardowymi ustawieniami przegladarki oznacza, że będa one umieszczane w Twoim urzadzeniu końcowym.
Kontynuacja przegladania portalu bez zmiany ustawień oznacza akceptację użycia plików cookies. Więcej w "Regulaminie korzystania z WCWI".