Od zespołu redakcyjnego
Witamy w WCWI! Spinning, mucha, grunt czy spławik - w otwartej formule portalu znajdziecie odpowiedzi na każdy wędkarski temat. Wystarczy poszukać, a zawarte w WCWI treści to nie jałowe poradniki "mistrzów" - to doświadczenia setek wędkarzy dzielących się swoją wiedzą.
     * Istniejemy od 26 lipca 2001 r. * To już 4506 edycja WCWI! *
Advertisement
 
Interaktywnie na WCWI
Start
Trybuna Ludu
System Forów
Galeria fotograficzna
Linkownia
Tablica ogłoszeń
Przewodnik po portalu (FAQ)
Katalog główny artykułów
Start
Formy dziennikarskie i literackie
Wędkarz i ekosystem
O rybach dla wędkarzy
Metoda spinningowa
Metody gruntowe
Wędkarskie obsesje
Sztuczna muszka
Politechnika wędkarska
Wielki Informator WCWI
Turystyka wędkarska
Wędkarskie Kroniki
Start arrow Metody gruntowe arrow Zanęty w metodach gruntowych arrow Domowe zanęty
   
 
Domowe zanęty Drukuj E-mail
Metody gruntowe
Zanęty w metodach gruntowych
Napisał(-a) Marek Maj *major*   
dnia 01.02.2005

Temat zanęt jest bardzo obszerny, ja skupię się na podstawowych zasadach kompozycji zanęt, wymienię także kilka podstawowych składników, które każdy z nas w domu posiada lub może zaopatrzyć się w nie w sklepie spożywczym lub na targowisku z karmą dla gołębi. Zachęcam do wytwarzania zanęt w domowej kuchni, ponieważ już samo jej produkowanie sprawia radość, tym bardziej kiedy na własną zanętę ryby będą brały jedna za drugą.

Kiedyś wpadły mi w ręce recepty zanęt polskich wędkarzy wyczynowców z początku lat 80-tych (ciekawostka: czy wiecie, że na Spławikowych Mistrzostwach Świata rozgrywanych w Bydgoszczy w 1976 roku, po raz pierwszy w historii przekroczono magiczną liczbę 10kg złowionych ryb w czasie 3-godzinnej tury zawodów? Dokonał tego angielski wędkarz, którego nazwiska niestety nie pamiętam). Skład zanęt przeze mnie proponowany jest oparty głównie o wtedy stosowane. Choć od tamtego czasu postęp w produkcji zanęt jest ogromny, to zapewniam Was, że własnoręcznie skomponowana zanęta, ze świeżych składników przynosi znakomite efekty również dzisiaj. Składniki współczesnych zanęt to tajemnica produkujących je firm, ale w większości zawierają te same składniki, których i my użyjemy. Do przygotowania zanęt niezbędne będą: młynek do mielenia składników, garnek do gotowania niektórych z nich i duża misa (może być miednica) do mieszania komponentów. Składniki zanęt zanętowe podzieliłem na kilka kategorii: pieczywa, składniki smakowe, składniki pracujące, wypełniacze, kleje, zapachy.

Niektóre składniki można zakwalifikować do więcej niż jednej grupy, dlatego ten podział jest umowny. Zanęty buduje się na fundamencie zmielonego pieczywa. Do pieczyw zaliczamy: bułkę tartą, biszkopt, suchary, wafle, itd. Ich zawartość w zanęcie sięgać może 50%. Składniki smakowe, w wypadku zanęt ograniczamy się do smaku słodkiego i słonego. Ich udział w zanęcie wynosi do 10%, a są nimi sól, cukier, cukier puder, słodzik itp. Kolejną ważną kategorią, której nie można pominąć to kategoria składników pracujących. Zanęta po wrzuceniu do wody powinna pracować, inaczej jej efekt wabiący będzie ograniczony. Prace zanęty powodują tłuste składniki, które uwalniają się z zanęty powodują rozprzestrzenianie jej fragmentów po łowisku. Ilość składników pracujących wynosi do ok. 15%. Przy czym zanęta użyta w rzece powinna zawierać ich mniej, ponieważ cząstki zanęt roznosi nurt. Istnieje możliwość zwiększenia ilości składników pracujących przy nęceniu metodą odwrotnego słupa, kiedy to łowimy ryby w powierzchniowych warstwach wody, a cząsteczki zanęty są tam dostarczane z dna przez składniki windujące. Efekt pracy zanęty dają tłuste nasiona roślin pestkowych np. mielone pestki słonecznika, pestki dyni (w tych przypadkach pracują również zmielone łupinki), zmielone ziarna konopi, wiórki kokosowe.

Kolejna grupa składników zanęt to wypełniacze. Ich rola sprowadza się głównie do powiększenia objętościowego zanęty, nośnika smaku i zapachu, a także tworzenia tzw. smugi zanętowej - dobrze sprawdza się mleko w proszku. Skład tego komponentu w zanęcie wynosi ok. 20%. Są to głównie wszelkiego rodzaju mąki np. pszenna, kukurydziana, itd. Kleje - jak sama nazwa wskazuje służą do spajania składników zanęty, aby nie rozpadała się ona przy rzucie, kontakcie z wodą, ani za szybko na dnie. Znakomitymi klejami są wszelkiego rodzaju kaszki np. manna, kukurydziana, itd. , ale także np. zmielone płatki owsiane. Udział procentowy kleju w zanęci zależy od łowiska, w którym zamierzamy łowić. W rzekach dodajemy więcej kleju, aby zapobiec zbyt szybkiemu rozmyciu zanęty. W zbiornikach z wodą stojącą dodajemy go mniej. Udział procentowy kleju w zanęcie wynosi nawet do ok. 20% objętości zanęty.

Zapachy to najliczniejsza grupa składników zanęty (nas interesują składniki spożywcze bardzo popularne w kuchni i łatwo dostępne). Odpowiednie ich dodanie razem ze składnikami smakowymi może ukierunkować zanętę na konkretny gatunek ryby. W skład tej grupy wchodzą np. wanilia, cynamon, anyż, przyprawa do piernika, kolęda, koper, goździki i wiele innych. Udział składników zapachowych zależy od kilku czynników jak np. przejrzystość wody. Ich udział procentowy wynosi do ok. 10%.

Przygotowanie. Przy produkcji zanęt, już na początku, przy mieleniu możemy np. kierować się wielkością łowionych ryb. Im ryba większa tym cząstki zanęty powinny być grubiej zmielone. Do zanęty powinno się dodać także pewną ilość przynęty, jeżeli są to np. białe robaki lub pinki zwiększyć trzeba ilość kleju w zanęcie. To lista składników, których użyjemy do produkcji naszych zanęt: bułka tarta, biszkopt, sucharki, paluszki, wafle, cukier, cukier puder, sól, siemię lniane mielone, płatki kukurydziane mielone, słonecznik mielony, pestki z dyni mielone, wiórki kokosowe, mąka kukurydziana, gotowana kasza kukurydziana, sucha kasza kukurydziana, mleko w proszku, otręby, płatki owsiane mielone, płatki jęczmienne mielone, mąka pszenna, kleik ryżowy, przyprawa do piernika, kolendra, wanilia, anyż, koper włoski, cynamon, goździki, nostrzyk.

Poniżej przykładowe zanęty, które można zrobić przestrzegając podanych proporcji, a dowolnie dobierając składniki z listy:

ZANĘTA 1
- 30% bułki tartej
- 20% sucharów
- 15% płatków kukurydzianych
- 10% siemienia lnianego
- 5% wiórków kokosowych, mąki kukurydzianej, kleiku ryżowego
- 4% anyżu lub kopru - 1% soli

ZANĘTA 2
- 40% tartej bułki
- 10% ugotowanej kaszy kukurydzianej
- 15% biszkoptów
- 10% słonecznika
- 10%płatków owsianych
- 7% cukru
- 5% mąki kukurydzianej
- 3% przyprawy do piernika

ZANĘTA 3
- 30% bułki tartej
- 20% ugotowanej kaszy manny
- 20% otrąb prażonych na patelni
- 10% słonecznika
- 10% cukru pudru
- 5% kaszy kukurydzianej
- 5% płatków owsianych
- 2% goździka
- 1% wanilii

ZANĘTA 4
- 40% tartej bułki
- 20% biszkoptu
- 20% mąki pszennej
- 20% kaszy kukurydzianej
- 5% anyżu i pestek z dyni

ZANĘTA 5
- 30% tartej bułki
- 20% biszkoptu
- 10% siemienia lnianego, cukru pudru, mąki kukurydzianej
- 5% słonecznika, wiórków kokosowych, kolendry, płatków owsianych

ZANĘTA 6
- Odwrotny słup
- 40% bułki tartej
- 20% mąki kukurydzianej, biszkoptu
- 5% pestek z dyni, zmielonych konopi, mleka w proszku
- 3% otrąb - 2% płatków owsianych

Zanęty możemy wedle potrzeby zaciemnić kakao - w myśl zasady, że zanęta nie powinna odcinać się od dna swoim kolorem. Do barwienia zanęt służy także kurkuma, szafran.

Poniżej przedstawiam charakterystykę niektórych składników zanęt: Anyż - składnik zapachowy, ułatwiający trawienie, pobudzający apetyt, barwiący. Szczególnie pożyteczny przy długotrwałym nęceniu.

  • Nostrzyk - składnik zapachowy, spulchniający, barwiący. Lubiany przez płocie, leszcze i krąpie. Konopie prażone mielone - składnik pracujący, natłuszczający, zapachowy. Dobry na płocie i grube leszcze.
  • Koper - składnik zapachowy, pobudza perystaltykę jelit, ułatwia przyswajanie składników ciężkostrawnych, spulchniający zanętę. Korzystny przy zanętach tłustych np. z konopiami. Lubiany przez płocie.
  • Biszkopt - składnik wysoko energetyczny. Komponent bazowy zanęt.

Ja używam tych przepisów często wzbogacając je zanętami kupionymi w sklepie. Jak pisałem na wstępie, dobór składników jest umowny i części z Was może nie odpowiadać. Choć jest to niewielki wycinek możliwości komponowania zanęt to zachęcam wszystkich do eksperymentowania i wytwarzania własnych zanęt, istnieje bowiem jeszcze cała masa innych składników. Pominięte to np. pv1, coco-belge. Mam nadzieję, że ten tekst będzie wyjściowym i posłuży Wam do dalszego rozwinięcia tematu zanęt również opisywanych już na WCWI.

Wyszukał i opracował - Major

Wybrane komentarze

wedkoholik: Przede wszystkim nie wiem, choć mogę się domyślać, na jakie gatunki ryb i w jakich warunkach proponujesz użycie poszczególnych zanęt. Jak się zdążyłem zorientować to pod pojęciem bułka tarta znajduje się tarte pieczywo, a więc około 75% tartego chleba. Biszkopt to też pojęcie względne bo inaczej zachowa się dietetyczny (mała ilość cukru i żółtek), a inaczej tłusty czyli słodki. Osobiście zamiast zaprawek do piernika wolę zastosować piernik mielony mocno aromatyzowany na miodzie.Osobną sprawą jest kolor przynęty. Jestem trochę odmiennego zdania. To znaczy, że nie uważam by kolor zanęty był czynnikiem odstraszającym ryby. Co innego, gdy na dnie ryba znajdzie nagle placek, przygotowany pod łowisko o gwałtownie różnych barwach od pozostałej części łowiska. Wtedy tak, może dochodzić do podejrzliwego traktowania dna i ryba może mieć opory do wpływania w ten obszar. Zaś sama zanęta powinna być dosyć dobrze zauważalna. To nie dno, tylko pożywienie przyciągające w rejon przynęty na haczyku.
Jedno jest pewne. Takie zanęty wyjdą drożej od najtańszych na rynku. Ale gwarantują uczciwość składnikową i konkretne walory użytkowe. Jeśli kogoś nie stać na kupno droższych zanęt renomowanych firm, to to rozwiązanie polecałbym również jako dobre i skuteczne. Tylko musimy robić zanęty pod konkretne upodobania ryb z danych gatunków. I choć tu przedstawione receptury pochodzą z lat ubiegłych (jak również zaznacza autor), to są przydatne do dalszego rozwijania swoich własnych kombinacji zanętowych.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą pisać komentarze.
Prosze zaloguj się i dodaj komentarz.

Komentarze
pilu
Dodane przez pilu w dniu - 2005-08-06 10:36:49
Naprawde mi sie to podobało bo to jeste dokladnie opisane i jest to cudowne mam wielkie uznania dla autora
Domowe zanęty
Dodane przez tomfunk w dniu - 2008-04-29 13:24:52
Mistrzostwa Świata w Bydgoszczy odbyły się chyba w 1975r, a ten angielski mistrz świata nazywał się Heaps. Jego wynik to 10,234kg. Czuwaj! :grin

Powered by AkoComment 2.0!

 
 
 
Up Up
W portalu stosujemy pliki cookies w celach statystycznych. Korzystanie z witryny ze standardowymi ustawieniami przegladarki oznacza, że będa one umieszczane w Twoim urzadzeniu końcowym.
Kontynuacja przegladania portalu bez zmiany ustawień oznacza akceptację użycia plików cookies. Więcej w "Regulaminie korzystania z WCWI".