Od zespołu redakcyjnego
Zapraszamy do WCWI. To największy wędkarski serwis w polskiej sieci, ponad 4 tysiące artykułów, kilkadziesiąt tysięcy komentarzy, porad, wypowiedzi na forach, zdjęć i odsyłaczy... Wszystko opracowane, zredagowane i wystawione na publiczny użytek tysięcy Czytelników.
     * Istniejemy od 26 lipca 2001 r. * To już 4473 edycja WCWI! *
Advertisement
 
Interaktywnie na WCWI
Start
Trybuna Ludu
System Forów
Galeria fotograficzna
Linkownia
Tablica ogłoszeń
Przewodnik po portalu (FAQ)
Katalog główny artykułów
Start
Formy dziennikarskie i literackie
Wędkarz i ekosystem
O rybach dla wędkarzy
Metoda spinningowa
Metody gruntowe
Wędkarskie obsesje
Sztuczna muszka
Politechnika wędkarska
Wielki Informator WCWI
Turystyka wędkarska
Wędkarskie Kroniki
Start arrow Wędkarskie obsesje arrow Łowienie karpi arrow Kulki proteinowe w domu
   
 
Kulki proteinowe w domu Drukuj E-mail
Wędkarskie obsesje
Łowienie karpi
Nadesłał(-a) Marek Maj *Major*   
dnia 26.02.2005

To garść przepisów do domowego wytwarzania kulek proteinowych. Kulki takie są tańsze od kupnych i wcale od nich nie gorsze. Składniki do ich produkcji znajdziemy w każdym domu lub w pobliskim sklepie czy hipermarkecie.



Przepis 1

  • mąka sojowa - 30%
  • zmielony biszkopt lub piernik - 20%
  • mielony granulat pstrągowy(dostępny w sklepie wędkarskim) - 20%
  • mleko w proszku - 15%
  • mielone prażone konopie(sklep wędkarski) - 10%
  • mielony pokarm dla papug - 5%
  • 50ml aromatów (ich wybór jest ogromny w sklepach wędkarskich, ja polecam muszlę lub rybę)
  • jaja (10szt na kilogram suchych składników)

Do rozbełtanych jaj dodajemy aromat. Całość zagniatamy na ciasto i formujemy z niego kulki w rolerze. Wrzucamy próbne kulki na wrzątek. Kulki po wypłynięciu gotujemy jeszcze około 2 minuty. Jeśli po wysuszeniu na ścierce kulki pływają, dodajemy do ciasta kaszę mannę.
W ten sam sposób przyrządzamy kulki z innych przepisów.

Przepis 2

  • 500g drobno zmielonego, suchego pokarmu dla psów lub kotów
  • 100g mąki kukurydzianej
  • 100g mleka w proszku
  • trochę cukru
  • substancje barwiące np. szafran
  • substancje zapachowe
  • ok. 5 jaj

Przepis 3

  • 0,5 kg mąki kukurydzianej
  • 0,5 kg mąki tortowej
  • 0,5 kg kaszy manny lub kaszy kukurydzianej
  • 0,25 kg mąki sojowej
  • cukier
  • barwniki
  • atraktor
  • 1 jajo na 100g ciasta

Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodajemy mąki.

Powodzenia nad wodą

Major


Komentarze:

wedkoholik

Przeczytałem artykuł z nieukrywanym zaciekawieniem. Moim komentarzem chcę zwrócić uwagę na kilka spraw związanych z tematem. Artykuł uważam za dobry i dziwić może fakt, iż tak nieśmiało napisany. Zachęcam do odważniejszego przedsięwzięcia. Pierwsze co daje się zauważyć, to fakt, że artykuł jest również dla przysłowiowych starych wyjadaczy chleba. Przede wszystkim przypomina, że niekoniecznie do wyrobu kulek musimy wydawać szmal na gotowe mixy. Ale... No właśnie - nie od razu musimy kupować gotowe kulki, a również możemy do ich wyrobów, jako część składu, użyć gotowych mixów produkowanych przez wyspecjalizowane wytwórnie, a przetestowanych przez karpiarzy. Jednak poza mixami istnieje bardzo dużo składników, które możemy z powodzeniem użyć do wyrobu kulek, wzbogacić więc i urozmaicić skład naszych kulek. Kulki proteinowe to nazwa ogólna. Może się okazać, że w naszym wyrobie protein będzie tylko 25%, a nazwa pozostaje. Cechami tej przynęty i zanęty są ich twardość po wykonaniu i niezwykle zachęcający do brań aromat oraz smak i pożywność. Przy zachowaniu odpowiedniej wielkości mamy niemal pewność, że jedynym konsumentem będzie misiaczek. W pierwszym jednak przepisie proponujesz 50ml aromatów i zabrakło na jaką ilość mieszanki, więc uściślę. Tu producenci bardzo dokładnie podają ilości jakie powinny być użyte by nie przeholować. Za duża ilość bowiem może mieć skutek przeciwny do zamierzonego. Z reguły będzie to mieścić się do 5% atraktantów suchych i płynnych 5 do 10 ml/kg mieszanki. Kolejną sprawą jest kasza manna. Faktycznie to najprostszy środek utwardzający i nadający ścisłości kulkom. Dobrze również skleja i może zastąpić częściowo jajka. Suszyć kulki należy powoli, by nie popękały. Również początkującym (bo to jak mniemam masz na myśli mówiąc o młodych karpiarzach) trudność sprawi zdobycie granulatu pstrągowego. Nie takie to proste jak sugerujesz. Chyba, że znasz ogólnie dostępne źródło, to prosimy podaj. Ja proponuję zainteresować się pelletem, granulatem dla ryb firm wędkarskich. Może trochę droższy, ale łatwiejszym się wydaje do uzyskania. Jeśli chodzi o psią i kocią karmę to z moich doświadczeń wynika, że kocia jest lepsza. Potwierdzają to testy zrobione na zwierzętach, ale to już inny temat. Ze swej strony uzupełnię jeszcze, że dobrymi składnikami będą do wyrobu kulek mielone orzeszki arachidowe i sezam. Dodaję również coco-belge i copre. Koniecznie napisz więcej i szerzej o produkcji kulek. To stosunkowo mało poruszany temat na WCWI.

ted

Nawet całkiem niezłe sa Twoje przepisy na kulki proteinowe. Robiłem w ostatnich czasach rózne i najważniejszą ich cecha jest twardość, smak i zapach. Jeżeli przyjdzie nam zrobić wiaderko kulek to zawsze mamy na względzie koszty. Dużo sposobów produkcji kulek już przeczytałem ale trzeba dodać ze skuteczne są każde kulki gdy nie ma konkurentów. Inaczej jest gdy kilku, lub kilkunastu wędkarzy sypie w niewielki akwen. Wtedy liczą się te najdrobniejsze szczegóły i trzeba mieć nosa aby trafić w meni karpi. Przyznam jednak że twoje recepty są OK.

Kosa

Wszystko Ok , Tylko ja mam moze takie pytanie z innej beczki , a mianowicie : jaki okres te kulki moga byc przechowywane i w jakich warunkach powinny byc przetrzymywane ? pozdrawiam

wedkoholik

W zamrażalniku dosyć długi. Ale bez zamrożenia i konserwantów nawet suche góra tydzień.

Juko

Właśnie, zostało mi po sezonie 2003 chyba z 1,5kg kulek Tandem Baitsa (truskawka). Wydałem na nie kupe "kapusty"... i tak teraz leżą sobie ze trzy czy cztery "miechy" w lodówce zawinięte szczelnie chyba w trzy worki foliowe. Mimo to nie wiem czy nie mają już zapachu i smaku kiełbasy!! :)) Coś z nich będzie? Czy dać sobie spokoj i kupic nowe jak sezon się zacznie? Co przepisu to fajnie że ktos poruszył ten temat:)) Prosimy o więcej. Chyba przez poł sezonu molestwałam m.in. Ciebie Wędkoholiku o podobne informacje.

wedkoholik

Nie jestem producentem wyrobów TB, ale jeśli masz te kulki w zamrażalniku, to spokojnie wytrwają do wiosny. Mówisz szczelnie a boisz się o zapach kiełbasy. No ale nawet jeśli się zdarzy że trochę złapią od kiełbasy zapachu to nie przejmuj się - karp nie boi się tego zapachu :-D. Przypomnij sobie jak pisałem że karp (z resztą nie tylko) bierze na konserwę.

Major

Właśnie dogrzebałem się dwóch innych przepisów:

  • Przepis 1
  • 30% mąki kukurydzianej
  • 20% mąki pszennej
  • 20% kaszy manny (błyskawicznej)
  • 10% kaszy kukurydzianej
  • 10% mąki ziemniaczanej
  • 10% mleka w proszku
  • Przepis 2
  • 30% mielonego pokarmu dla kanarków
  • 30% mąki sojowej
  • 25% mąki kukurydzianej
  • 10% mleka w proszku
  • 5% mąki ziemniaczanej


Do przepisów dodać wszelkiego rodzaju atraktory, zapachy, stymulatory smaku i jaja w takiej ilości aby kulki nie uginały się pod własnym ciężarem – za dużo jaj, dodać kaszy manny. Kulka kruszy się pod czas rolowania – za mało jaj. Kulki 1-2 minuty po wypłynięciu . Tych dwóch przepisów nie stosowałem, więc nie gwarantuję za to czy wyjdą. Pozdrawiam Major.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą pisać komentarze.
Prosze zaloguj się i dodaj komentarz.

Komentarze
Kuleczki
Dodane przez Ahmed w dniu - 2005-09-07 19:37:45
Zamierzam w przyszłym sezonie zacząć robić własne kulki proteinowe,i mam kilka pytań, jaki musze mieć niezbędny sprzęt do wyrobu kulek,coś bez czego nie da sie obyć.Major w swoim 3 przepisie podajesz wartości w kg. I czy ten ciężar odpowiada rownież ilości kulek jaką otrzymam?? I szacunkowo ile ich jest tzn. czy starczy mi na 5 dni nęcenia czy tylko na jeden??Dzięki
Kulki proteinowe w domu
Dodane przez wieloryb830 w dniu - 2006-02-06 21:41:33
Mam pełno mleka w proszku. Nestety jest ono odtłuszczone czy takowe moge uzyc do tego przepisu i czy nie jest no gorsze od normalnego mleka. i czy przez to nie będe musiał dodać do przepisu czegoś więcej np. cukru. pozdrawiam 
Kulki proteinowe w domu
Dodane przez radiorsr w dniu - 2008-04-14 02:41:01
Witam serdecznie 
 
bardzo fajny artykuł, lecz mam małą prośbę. Czy mógłbym otrzymać kuchenny przepis na zrobienie tych kulek (na 1 kg) jeżeli będę chciał więcej np 5kg to wszystko razy 5. Wszystko jest napisane w procentach, a prościej byłoby np. 2 szklanki mąki, pół szklanki wody itp. Byłbym bardzo wdzięczny. 
 
Pozdrawiam.
Kulki proteinowe w domu
Dodane przez syzia_kania w dniu - 2009-05-21 20:56:43
Witam 
Mam pytanie odnośnie trzeciego przepisu a mianowicie chodzi mi o to czym można zastąpić mąkę sojową,ponieważ nigdzie nie mogę jej dostać.Bardzo proszę o odpowiedź. 
Pozdrawiam.
Kulki proteinowe w domu
Dodane przez amur222 w dniu - 2011-08-09 19:20:34
ja mam podobne pytanie czym mozna zastapic make sojowa bo u mnie tez jej znalezc nie mogę ??

Powered by AkoComment 2.0!

 
 
 
Up Up
W portalu stosujemy pliki cookies w celach statystycznych. Korzystanie z witryny ze standardowymi ustawieniami przegladarki oznacza, że będa one umieszczane w Twoim urzadzeniu końcowym.
Kontynuacja przegladania portalu bez zmiany ustawień oznacza akceptację użycia plików cookies. Więcej w "Regulaminie korzystania z WCWI".